Hoe is het eigenlijk met….John van den Berg
door Hans Tromp
1. Waar kijk je met de meeste trots op terug bij je werk op De Haagse? Waarom?
Eigenlijk heb ik altijd met veel plezier gewerkt bij de Haagse Hogeschool en ook diens rechtsvoorganger, De Haagse Academie voor Fysiotherapie. Ik kijk met trots terug op de opzet en realisatie van de opleiding Bewegingstechnologie, een combinatie van het paramedische en technische domein. Vooral het samenstellen van het team dat begon als kleine projectgroep en uitgebouwd is tot een hoogwaardige club van zeer enthousiaste docenten. Nog steeds is deze opleiding uniek in Nederland. Het opzetten en realiseren van de opleiding Sportmanagement (Sportkunde) zie ik, inclusief de internationale variant, als een verrijking van het aanbod van sportgerelateerde opleidingen naast de HALO.
Ja, en tenslotte natuurlijk de Sportcampus Zuiderpark. Daar heb ik vanaf het begin aan mee mogen werken en dat is een prachtige combinatie van huisvesting voor sportopleidingen van ons en Mondriaan en tevens een (top)sportvoorziening waar Den Haag, maar ook Nederland trots op kan zijn. De samenwerking met de gemeente Den Haag en de toenmalige manager Sport en Bewegen van Mondriaan, Chris van Leeuwen was inspirerend en resultaatgericht.
Helaas is het nu wat stil in en rond de Sportcampus. Nu door Covid, maar daarvoor ook al. Ik zou graag zien dat het in het om de campus bruist van sport- en beweegactiviteiten, niet alleen overdag maar ook in de avonden en in de weekenden. En dat studenten, docenten en lectoren van de Haagse daar een belangrijke rol bij spelen!
2. Wie was voor jou de belangrijkste persoon/ een groot voorbeeld bij De Haagse? Waarom?
Voor mij was dat Albertjan Peters, de eerste voorzitter van het College van Bestuur van de Haagse Hogeschool. Hij heeft de clustering van opleidingen in sectoren (nu faculteiten) en de samenwerking daartussen geïnitieerd en natuurlijk de eenheid van de Hogeschool gestalte gegeven door het realiseren van het prachtige gebouw aan de Laakhavens. Zowel intern als extern was hij zichtbaar. Hij was het gezicht van de Haagse Hogeschool, zowel in Den Haag als in het land.
3. Wat is een sterk veranderd inzicht sinds je weg bent bij De Haagse?
Als ik er zo op een afstand naar terug kijk zie ik een groep opleidingsmanagers (toen studierichtingsleiders) uit de beginperiode, die met veel enthousiasme bezig was met het organiseren van het onderwijs vanuit student- en docentperspectief. Daar werd op managementconferenties, zoals bijvoorbeeld in Noordwijk tot diep in de nacht over gesproken. Een deel van die groep werd later Academiedirecteur en ook toen stond onderwijsontwikkeling en samenwerking centraal. Er was sprake van een gelijkwaardige harmonische dialoog met het College van Bestuur. Nu lijkt er meer ‘top – down’ gestuurd te worden en dat de onderwijskundige tegenkracht veel minder ‘gehoord’ wordt.
4. Waar ben je op dit moment mee bezig?
Momenteel ben ik voorzitter van de Adviesraad voor Sport, een orgaan dat het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd advies geeft op het terrein van Sport en Bewegen in Den Haag. Daarnaast zit ik in het bestuur van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Zuid-Holland, die zich richt op het stimuleren van deelname van kinderen (van minder draagkrachtige ouders) aan sport en beweegactiviteiten. Wij dragen bij door de contributie voor onze rekening te nemen en bij te dragen aan hun sportkleding. Verder fiets ik graag, speel regelmatig golf en besteed de nodige tijd aan de kleinkinderen. Vóór Covid, maakten we ook nog grote reizen, zoals naar Indonesië, Vietnam en Zuid-Afrika.
5. Wat ga je morgen doen?
Om kwart voor negen sta ik op de golfbaan: 18 holes en ’s-avonds heb ik een vergadering van het dagelijks bestuur van de Adviesraad voor Sport.
6. Wat is je hobby?
Ja, dat staat hierboven, daarnaast ben ik al geruime tijd bezig om fasegewijs spullen weg te doen. Daar neem ik de tijd voor, want dat roept veel mooie herinneringen op, die ik dan vervolgens tracht op te schrijven.
7. Wat is het mooiste boek dat je las of evenement/museum/theater/sportwedstrijd dat je hebt meegemaakt?
Op dit moment lees ik ‘Revolusi’ van David van Reybrouck. Aan de hand van herinneringen van mensen beschrijft hij de Nederlandse kolonisatie, de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.
Verder bezoek ik veel sportevenementen in Den Haag, op de Sportcampus, maar ook landelijk en internationaal. Hoogtepunten voor mij waren de Olympische Spelen (Bejing, London en Rio de Janeiro).
8. Wie moet de volgende keer geïnterviewd worden?
Berry Minkman, Frans Bolsius of Aad Otto, mijn maatjes waar ik regelmatig mee eet en voetbalwedstrijden in binnen– en buitenland bezoek. Daar was Ronald van Wijk ook altijd bij, maar die is onlangs en veel te vroeg overleden. Tragisch!