reportage overgenomen van H/NIEUWS
8 oktober 2021 • Arie Verhoef
‘Zie je hoe oogverblindend jong we toen waren’
Je kunt het je amper voorstellen: De Haagse Hogeschool, 12.500 studenten, 1.300 medewerkers, verspreid over 19 panden in de stad! Dat was de situatie vóór 1996, waar het toenmalige Centraal Bureau van De Haagse dagelijks mee te maken had. Deze mensen van het eerste uur kwamen bij elkaar in de Innovation Playground voor een reünie. Om met 14 verschillende hbo-instellingen 1 hogeschool te gaan vormen, was toen innovatief en gedurfd.
Hans Tromp heet de bezoekende oud-collega’s welkom. Jarenlang was hij projectmanager bij De Haagse. Nu is hij een van de drijvende krachten achter XNet, het netwerk van oud-medewerkers van de hogeschool. Hij vertelt wat de mensen kunnen verwachten op deze middag: met elkaar herinneringen ophalen, rondgeleid worden door de heringerichte delen van het hoofdgebouw, een lunch, een fotomoment op het Louis Couperusplein – daar waar de hogeschool echt van de grond kwam – en voor wie wil een diner als afsluiting.
Van stichting tot nieuwbouw
Op deze reünie treffen mensen elkaar die van 1987 tot en met 1996 hebben gewerkt bij het Centraal Bureau. 1987 staat in de boeken als stichtingsjaar van De Haagse. In 1996 kon de nieuwbouw worden betrokken. Daarmee werd de eerste periode van De Haagse afgesloten. CvB-lid Rajash Rawall refereert eraan in zijn welkomstwoord. “Jullie hebben veel gedaan om deze hogeschool op deze plek mogelijk te maken. We zitten nu 25 jaar in dit gebouw. Dat is voor ons een mijlpaal.” Lachend voegt hij eraan toe: “We hebben geen studenten meer uit jullie tijd. Onze langstzittende student heeft het 10 jaar volgehouden.”
Goed voor de stad
Vanaf 1987 heeft De Haagse heel wat bestuursvoorzitters gekend. Albertjan Peters was de eerste. Hij vindt het nog steeds een genot om terug te kijken. “Als je in aanloop naar deze reünie in oude foto’s en verhalen duikt, valt op hoe oogverblindend jong we toen waren. En hoe overmoedig. Alles kon. We gingen gewoon een hogeschool opbouwen. Ik heb in die periode onder meer geleerd om van mijn werk te houden. Wat we deden, was goed voor de stad en voor het onderwijs. We zijn nu ruim 25 jaar verder en een stuk ouder geworden. In de tussentijd hebben we ook mensen verloren. Mag ik jullie vragen op te staan om hen te gedenken met een minuut stilte.”
Defensieminister
De regio Den Haag kende voor 1987 maar liefst 14 instellingen voor hbo. Gesprekken over een fusie moesten daar verandering in brengen. Jan van Dijk was er destijds direct bij betrokken. Hij herinnert zich die fusiegesprekken nog levendig. “We moesten kiezen tussen enerzijds de drang tot zelfstandigheid en anderzijds de wens om tot een eenheid te komen. In die sfeer werd een plan gemaakt voor 1 hbo-instelling. Dat plan leidde niet direct tot instemming. We moesten oud-minister van Defensie Henk Vredeling erbij halen om de plooien glad te strijken.”
Jong Veronica
Wilma Vossenaar was als secretaresse van Albertjan Peters de spin in het web van het Centraal Bureau, eerst op de Torenstraat en later op het Louis Couperusplein. Later was zij ook verantwoordelijk voor de communicatie. “We vormden samen een soort Jong Veronica. We waren heel hecht met elkaar. Als het nodig was, werkten we van 9 uur ’s morgens tot 10 uur s’ avonds. Er was zo’n geweldige saamhorigheid. Dat heb ik in andere banen nooit meer meegemaakt.”
De Haagse Hogeschool-blues
Ans van den Berg was wethouder geweest toen zij in 1986 werd gevraagd om lid te worden van het College van Bestuur van de hogeschool-in-oprichting. “Ik zei dat ik nog nooit actief was geweest voor het onderwijs. Ik kreeg daarom de portefeuilles Financiën en Personeelszaken. Het werd een heel boeiende periode bij een instelling waar ik van ging houden. Als collegelid was ik met heel veel dingen druk. Ook met het op tijd wegwerken van de post.”
Wilma Vossenaar: “Zoals we hier nu zijn, zijn we een soort familie geworden. Ieder jaar vierden we met elkaar kerst bij iemand thuis. Die persoon kookte dan. Kijk, dat is een oude video van zo’n kerstviering. Die persoon met de gitaar is Aad Oudt, de eerste directeur Facilitaire zaken en huisvesting. Hij speelt daar De Haagse Hogeschool-blues.”
Fragiele samenwerking
In de stichtingsacte staat 12 januari 1987 als ontstaansdatum van De Haagse. Op 1 september van dat jaar verwelkomde de hogeschool haar eerste studenten. In september 1990 koos het toenmalige College van Bestuur voor het nieuwbouwontwerp van Atelier PRO, onder meer vanwege de goede stedenbouwkundige inpassing.
Gerard Willemse, teamleider Beheer en Onderhoud, kwam in 1995 in dienst bij De Haagse, vlak voor de verhuizing naar de nieuwbouw. “Toen we hiernaartoe verhuisden vanaf die 19 locaties, kwamen daar zo veel vrachtwagens bij kijken dat we het gefaseerd moesten doen. De hogeschool had een multisectorale structuur, zo heette dat toen. Het waren 5 koninkrijkjes in 1 nieuw gebouw. Elk koninkrijkje had nog een eigen kantine. Het laat zien hoe fragiel de samenwerking in het begin was.”
Erfenis
Na de lunch wordt de groep rondgeleid door architect Harry Abels, die tekende voor de herinrichting van een aantal delen van het hoofdgebouw. Hij geeft de oud-bestuurders en -medewerkers graag een toelichting op de visie en uitwerking van die nieuwe inrichting. Bij deze mensen, nog steeds op en top betrokken bij De Haagse, vindt Abels een gewillig oor.
Daarna verplaatsen de reünisten zich naar de plek waar ze hun moments of fame hebben gekend, het Louis Couperusplein, voor een fotosessie. Aan het eind van de dag nemen ze afscheid van elkaar. ‘Familieleden’ die keihard hebben gewerkt om een prachtige erfenis na te laten aan volgende generaties.