Hoe is het eigenlijk met..: Aad Otto?
door Herman Leijdesdorff
Aad Otto zwaaide op 1 september 2020 af na ruim 33 jaar bij De Haagse en haar rechtsvoorgangers. Na 10 jaar Economie I en II / Handelswetenschappen op een middelbare school gegeven te hebben maakte hij destijds de overstap naar de HES J. van Zwijndregt. Het begin van een carrière bij diverse opleidingen (Management, Economie & Recht; Bestuurskunde; Facility Management en Small Business & Retail Management) in verschillende rollen (docent, opleidingsmanager, academiedirecteur).
1. Waarop kijk je met trots terug bij je werk op De Haagse Hogeschool?
“Dat is best lastig als je ergens 33 jaar hebt gewerkt. Maar wat spontaan bij me opkomt is het vak Algemene Economie dat ik als nog jong docent aan ruim 30 eerstejaars klassen mocht geven, bij de HEAO. Als dat lukt dan ben je daar best trots op. Toenmalig propedeuse coördinator, Frans Bolsius, vertrouwde mij alle bijna 1.000 eerstejaars toe. In groepen van 5 klassen, 150 studenten, 5 uur achter elkaar in de oude gymzaal aan de Zonnebloemstraat. Het kopje koffie dat conciërge Schram zo nu en dan kwam brengen hield me scherp. En ja, je moest ze ook een beetje entertainen en zo nu en dan een provocerende opmerking.” Aldus Aad en dat laatste is niet zo moeilijk voor deze Ajax-fan, gewoon een paar aardige opmerkingen over de Amsterdamse club, dat doet ’t altijd goed in een overtuigde Feyenoord omgeving …
“En trots ben ik ook op de internationale contacten en samenwerkingen die ik tot stand heb gebracht voor de opleidingen waarvoor ik werkte.” Bezoeken aan internationale congressen zorgden voor een makkelijke en frequente toegang tot het internationale onderwijs- en werkveld. Met als resultaat vele uitwisselingen van studenten, gastdocentschappen en andere vormen van kennisdelen. Aad sprak zelf ook regelmatig op internationale congressen in Manchester, Philadelphia en Peking om er een paar te noemen.
2. Waaraan heb je je het meest gestoord tijdens je werk op De Haagse?
Verreweg de meest vervelende periode noemt Aad de vier maanden dat hij geschorst is geweest. En het was vooral de manier waarop die hem nog altijd dwars zit. Direct na de beruchte TV-uitzending over de vermeende ‘no cure no pay’ kwestie bij ‘1 Vandaag’ werd hij voor de duur van een intern onderzoek geschorst. Het onderzoek heeft hem vrijgepleit en hij is ook door het toenmalig CvB gerehabiliteerd. Maar Aad heeft ervaren dat het kwaad dan al is geschied. De eerste publiciteit en de schorsing zijn nieuws en je bent dan in feite al veroordeeld “waar rook is is vuur”. Het eerherstel dat later volgt is helaas geen nieuws meer en krijgt nauwelijks aandacht. Met enige berusting: “Dat soort dingen overkomen je, je kunt er niets aan veranderen. Maar ik ben altijd positief gebleven. Op zulke momenten besef je wel wie je echte vrienden zijn”. Blijf er niet te lang in hangen, probeer het los te laten, of zoals een vriend tegen hem zei: “Op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen”.
3. Wat was een blunder/gênante situatie in je werk?
“Gelukkig geen echte blunders, naar mijn idee”, maar ook in deze vraag echoot de vorige nog na. Hoewel Aad nog eens duidelijk maakt ‘no cure no pay’ niet als een persoonlijk falen te zien, heeft deze kwestie er wel voor gezorgd dat Aad extra alert is op het feit dat bepaalde formuleringen in teksten zomaar verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.
4. Wie was voor jou de belangrijkste persoon bij De Haagse?
“Jan Ruitenbeek, opleidingsmanager van de MER waar ik docent was.” Over dit antwoord hoeft Aad niet lang na te denken. “Jan was een zeer aimabele man en een competente leidinggevende. Studentgericht, mensgericht en oplossingsgericht. ‘Kan niet’ kwam niet in zijn vocabulaire voor.” Een voorbeeld uit de tijd dat Aad gedurende 8 jaar parttime wethouder in zijn woonplaats Ter Aar was. Regelmatig werd hij in die tijd voor spoedbijeenkomsten op het politieke toneel verwacht. En dan kon hij rekenen op Jan, altijd bereid mee te werken aan een oplossing. Bijzonder moment voor Aad was dat hij na het plotseling overlijden van Jan Ruitenbeek zijn opvolger werd, als opleidingsmanager van de MER.
5 Sterk veranderd inzicht sinds je weg bent?
Een inzicht dat Aad graag wil delen stamt uit de tijd dat hij nog voor De Haagse werkte: het belang van de kunst van het loslaten. “Van nature was ik erg ‘blauw’, een echte ‘control-freak’. Maar ik heb door mijn masteropleiding Organisatie, Cultuur & Management geleerd dat het ook anders kan. Tijdens deze studie werkten we veel in groepjes, allemaal mensen met de nodige werkervaring. Die hebben mij als het nodig was wel even op mijn plaats gezet… Zo maakte ik als opleidingsmanager MER zelf nog de indeling en de gedetailleerde jaarplanning. Maar dat moet je natuurlijk loslaten, dan merk je dat anderen het minstens zo goed kunnen. En dat bovendien die anderen hierdoor opbloeien en (nog) beter worden! Een ander inzicht, dat Aad al langer heeft maar nog steeds koestert is dat hij door dik en dun achter ‘zijn’ mensen staat. “Als leidinggevende ben je er om je medewerkers het vertrouwen te geven. Ik ga altijd uit van het goede in de mens tot het tegendeel bewezen is. Maar je moet natuurlijk wel alert blijven, de realiteit nooit uit het oog verliezen. Maar nee, ik heb nooit vanuit ‘wantrouwen’ naar mijn medewerkers gekeken.”
6. Waar ben je op dit moment mee bezig?
“Ik vind het leuk om te besturen. En toen wij onlangs verhuisden van Ter Aar naar Roelofarendsveen kon ik niet langer in de gemeenteraad van Ter Aar blijven zitten. Om dezelfde reden moest ik ook uit het kerkbestuur gaan. Tijd voor wat nieuws dus!” En op dat nieuwe hoefde Aad niet lang te wachten. Het hospice in zijn nieuwe woonplaats was al een tijdje op zoek naar een nieuw bestuurslid en inmiddels is Aad hun nieuwe secretaris. En verder had Aad behoefte iets bestuurlijks “terug te doen” voor de Rotary waarvan hij al jaren met veel plezier lid is. En ook dit is inmiddels gerealiseerd, deze zomer wordt Aad gouverneur (voorzitter) van één van de 7 Nederlandse districten.
En natuurlijk is er zijn hechte familie. Met inmiddels 5 kleinkinderen (van 2 tot 7 jaar oud) die allemaal graag bij opa en oma logeren. Verder doet Aad nog actief aan sport (tennis, golf), hij verslaat sport (is live voetbalverslaggever bij de regionale radio) en kijkt graag naar sport (Tour de France, eredivisie voetbal, FBK games, binnenkort naar de VS voor een MLB honkbalwedstrijd, etc.).
Kortom Aad’s agenda is nog bijzonder goed gevuld. Wat is er dan anders vergeleken met vroeger? “Het dagelijks ritme wordt anders. Overal heb ik net wat meer tijd voor. Niet meer die voortdurende deadlines. Het ‘moeten’ is een beetje weg. En dat bevalt me heel erg goed!”.
Wie zou er de volgende keer moeten worden geïnterviewd?
Kees Mol, docent HEAO (gymnastiek) en daarna jaren decaan.