door Ruben Kofman
Het onderwijs veilig open- en het verder ook gezellig houden. De onlinesessie met het cvb: ‘De Staat van De Haagse’ ging daarover.
De cvb-borrels van weleer indachtig verwachtte ik eerlijk gezegd een cvb-pr-praatje toen ik inging op de uitnodiging om de online bijeenkomst van het college van bestuur ‘De Staat van De Haagse’ bij te wonen. Het bleek een letterlijk valse verwachting omdat het tegendeel het geval was.
Het was zelfs een mooi staaltje van goede communicatie: informatief, open, eerlijk en interactief. Okay, de inleidingen van Elisabeth Minneman en Hans Camps waren eenrichtingsverkeer maar toch met een prettige toon, inhoudelijk gericht op een coronaveilige onderwijsomgeving, waarbij het cvb de pijnlijke dilemma’s schetste vanuit het perspectief van studenten en medewerkers.
Het uitgangspunt van de HHs was duidelijk, nl. het onderwijs openhouden, omdat de lock- down veel mentale klachten, zoals eenzaamheid en depressie opleverde bij studenten. Maar de onderwijsruimte open houden moet verantwoord en het cvb was daar nogal duidelijk over: de mondkapjesplicht moet zorgvuldig uitgevoerd worden. Niet alleen door studenten, maar ook door medewerkers en dienstverleners, waarbij medewerkers ook nog eens het goede voorbeeld moeten geven.
Veel vragen van medewerkers die direct beantwoord werden. Ik blijf het wel wat storend vinden dat er dan gezwalkt wordt tussen Nederlands en Engels; Rajash Rawal was, in zijn rappe Engels, soms moeilijk te volgen.
Moet je als docent de studenten checken op het dragen van mondkapjes, of is dat je taak niet. Moet je studenten die coronaziek thuis zitten online bedienen? Ondersteunt De HHs het 2G-beleid? Kan het Sinterklaasfeest doorgaan? Hoe organiseren we de diploma-uitreiking? Wat als je hoestende studenten in je les hebt? Kunnen er meer hybride lokalen en meer mobiele sets komen? Wat doen we met extra toetskansen en met het bindend studie-advies?
Veel kwesties werden in de online sessie besproken, waarbij de oplossing niet altijd eenduidig was. Nee, je bent als docent geen bewaker, maar het zou fijn zijn als je studenten zonder mondkapje er toch op aanspreekt. Er worden daarvoor ook extra beveiligers ingezet waarbij een dilemma is hoe je dan toch zorgt voor een warm welkom en een toegankelijk gebouw. En die hoestende student kun je dringend vragen om naar huis te gaan vanwege de veiligheid van de anderen. Als ultiem middel kan iemand zelfs de toegang tot het gebouw ontzegd worden. Het College bleek ook bereid om te investeren in extra middelen, zoals mobiele sets en zelfs meer hybride lokalen.
Zo’n 20 vragen konden vanwege de tijd niet live besproken worden, maar zijn inmiddels via een Q&A op intranet van een antwoord voorzien.
En, oh ja, het Sinterklaasfeest gaat door en ook de opa’s en oma’s zijn welkom. Mits ze wel de Corona-QR-code op hun smartphone kunnen tonen. Zou dat ook gelden voor Sint en de zwarte-, pardon roetveegpieten?