Dutch Innovation Factory op stoom!

Dutch Innovation Factory op stoom!

 Zoetermeer, 27 januari 2023. XNetters brengen een bezoek aan de Dutch Innovation Factory (DIF), waarin o.a. De Haagse Hogeschool is gevestigd.

door Cees van Diest

Eerst een stukje geschiedenis. In 1966 werd de Brinkers-fabriek, daar waar de boter werd gemaakt (https://vimeo.com/19719571) van de merken Leeuwenzegel en Wajang, verplaatst van de Dorpstraat naar de Bleiswijkseweg in Zoetermeer en stond bekend als de ‘Leeuwenbrink’. Zelf was ik gek op Choba chocoladeboter op brood. Choba is nog steeds een product van Brinkers.

In 1984 werd de voedingsmiddelendivisie van Brinkers te Zoetermeer door Cargill overgenomen, met fabrieken in Zoetermeer en Botlek voor het raffineren en harden van eetbare oliën en vetten. De vestiging Zoetermeer werd in 1986 naar de Botlek overgebracht. In 1998 vertrok Brinkers naar Zeewolde. Een lege, ontmantelde fabriek. Wat doe je daarmee? Het werd een verzamelgebouw voor ICT-ondernemers, maar dat was geen lang leven beschoren en na enkele jaren stond het gebouw opnieuw leeg. Toen werd het idee geboren om het onderwijs en ICT samen te brengen. Ik bespaar je alle details, maar uiteindelijk verhuisde in november 2013 De Haagse Hogeschool van het Bredewater naar de Bleiswijkseweg. Terwijl de laatste tentamens van de eerste onderwijsperiode gaande waren, sjouwden de verhuizers van Ubbink met meubels en verhuisdozen. Drie dagen later begonnen de lessen van onderwijsperiode twee in een nagenoeg lege DIF.

Nu bijna 10 jaar later is de fabriek een levendig geheel van bedrijven en onderwijs, zoals het ooit was bedoeld. De DIF is vol met grote (o.a. Zetacom, Kennisnet) en kleinere IT-bedrijven (o.a. Weprocess, Tellick, Infinity). Naast De Haagse Hogeschool heeft nu ook mboRijnland een dependance. Studenten werken in multidisciplinaire teams een semester samen met hbo-studenten aan IT-praktijkopdrachten voor echte opdrachtgevers. Ook zijn er meerdere lectoraten actief in de factory.

Het bezoek van XNet begint in het Innovatielab met een korte introductie van communitymanager Bernard Groen over het concept van het Dutch Innovation Park. Kennis delen, samenwerken, open innoveren, ontmoeten en creëren; dat is waar de Dutch Innovation Community voor staat. Samenwerken aan toegepaste innovaties staan hierbij centraal, met meer dan 80 leden op het park en daarbuiten (zie Dutch Innovation Park).

We zoemen in op De Haagse Hogeschool. Arianne Luik en Marjolein Faassen, docenten HBO-ICT, nemen ons mee in de recente ontwikkelingen van de differentiatie Innovative Development. ID is geen traditionele studie met hoor- en werkcolleges, maar studenten werken samen met andere studenten in kleine groepen aan challenges om digitale oplossingen te bedenken voor problemen waar bedrijven en organisaties tegenaan lopen. Je komt naast het projectmatig werken in verschillende teams veel te weten over de verschillende aspecten van ICT, zoals programmeren, code schrijven en het bedenken van systemen. Een interessant concept. Naast deze variant kunnen studenten in Zoetermeer ook kiezen voor Information Security Management.  Dit collegejaar zijn in Zoetermeer de eerste 60 studenten gestart met een geheel nieuwe opleiding: Applied Data Science & Artificial Intelligence (ADS&AI). Na de introductie krijgen we een rondleiding door de vestiging van De HHs.

Tijd om een bezoek te brengen aan een van de grotere bedrijven in de DIF, te weten Zetacom. Dit ICT-bedrijf heeft zich gespecialiseerd in systeemintegratie voor naadloze, integrale communicatie. Ze helpen organisaties om werkprocessen, bereikbaarheid en samenwerking te verbeteren, dankzij slimme technologie. Ze zijn vooral actief in de zorg. Voorbeeld: je ligt in het ziekenhuis en drukt op de knop om de verpleging op te roepen. Dan gaat het systeem in werking om de juiste verpleegkundige aan je bed te krijgen. Dat gaat tegenwoordig via de mobiele telefoon van de zorgmedewerkers gaat. Dat moet snel, efficiënt en veilig.

Tijdens de lunch in het Atrium zien we hoe de studenten stands opbouwen om later die middag hun resultaten/producten te laten zien die zij in het afgelopen semester hebben gemaakt. Maar, voor dat we deze EXPO kunnen bezoeken praten de XNetters nog een half uurtje met elkaar over de inhoud van een reünie die we in de loop van 2023 voor XNet willen organiseren. Heb jij nog ideeën? Laat het ons gerust weten op xnethhs@gmail.com.

Dan op naar de EXPO. Er waren drie categorieën. De eerste jaars die in een groep een opdracht moesten uitvoeren die in enige vorm moeten bijdragen aan het duurzaamheidsvraagstuk. Wat een leuke oplossingen waren er bedacht en ze werkten ook nog in de vorm van een prototype. Stukje techniek gekoppeld aan een app natuurlijk. Bijvoorbeeld de oplossing SustainHability. Deze app kan op basis van plaatselijke weersomstandigheden en/of een sensorenpakket (extra optie) op je huis,  de huisbezitter waarschuwen en adviseren over een afgewogen energiegebruik. Heel actueel dus! De app en het sensoren pakket zijn door de studenten ontwikkeld en in elkaar geknutseld en dat met nog weinig kennis van programmeren (app), databases en digitale techniek (sensorenpakket). Daarnaast waren er studenten uit hogere jaren die een applicatie hadden gebouwd en studenten die de minor gamedevelopment hadden gevolgd en derhalve een werkende game showden. Zo was er een game (in opdracht van de gemeente Zoetermeer) om een braakliggend gebied in te richten met gebouwen en woningen. Uiteraard met de nodige handicaps zoals een beperkt budget.

De middag werd afgesloten met de borrel verzorgd door de studentenvereniging SIM, muzikaal omlijst door de DIF-band bestaande uit docenten en studenten van de HBO-ICT opleiding.

Al met al een mooie en leerzame XNet bijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste nieuws

Bekende oud-studenten HHs

Bekende oud-studenten HHs

We gaan in gesprek met bekende oud-studenten van De Haagse Hogeschool.

In deze eerste aflevering een goed gesprek met oud IT-student Jeroen Derwort, bekend van Online Soccer Manager (OSM).

Lees meer

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com