het perspectief

Column door Cees van Diest

17 jaar en 20 plakboeken later verliet ik in 2017 De Haagse Hogeschool voor de tweede keer maar nu als pensionado. Tegenwoordig schrijven we een blog, maken we podcasts of gebruiken we een YouTube kanaal. Al bladerend door mijn plakboeken kwam ik de nodige leuke, maar ook minder leuke feitjes tegen. In deze en volgende bijdragen maak ik je deelgenoot.

Een van de vele (marketing) slogans die ik in mijn jaren bij de Haagse heb meegemaakt is het perspectief. Voor het perspectief zijn bijvoorbeeld alle media uitgewerkt met nieuwe kleuren. De kleurstelling voor de website is overwegend wit, grijs en blauw. De warme kleur groen is toegepast op ons personeelsblad Focus. Voor rood van de banners is gekozen omdat dit een echte actiekleur is.

We schrijven 2003/2004.

Dr. René F.W. Diekstra houdt zijn intreerede, ‘De Grondwet van de Opvoeding’, als lector en hoofd kenniscentrum Jeugd en Opvoeding. Ik vond het toen wel heel stoer van de hogeschool om Diekstra deze functie aan te bieden, want hij was wel wat omstreden. Zeven jaar eerder, in 1996, legde Diekstra zijn functie van hoogleraar psychologie aan de Universiteit Leiden neer. Een commissie onder voorzitterschap van de Groningse hoogleraar persoonlijkheidspsychologie Willem Hofstee beschuldigde Diekstra van plagiaat en zijn wetenschappelijke handelen als “onzorgvuldig” omschreef. Concreet ging het om een aanzienlijk aantal passages in Diekstra’s boeken, die (zij het vertaald) vrijwel letterlijk overgenomen bleken uit publicaties van anderen. Bij de Haagse had hij weer een perspectief.

Werkend bij Informatica vierden we in 2003 het 15-jarig bestaan, het zogenaamde kristallen jubileum. Het begon in 1988 (bij de fusie) als Intersector Informatica (INSI) aan het Louis Couperusplein, vervolgens werd het Sector Informatica (SI) en weer later Afdeling Informatica (AI) in 2003 en tenslotte Academie voor ICT & Media. Nu 35 jaar oud zijn de opleidingen in Den Haag, Delft en Zoetermeer alweer een paar jaar onderdeel van de Faculteit IT & Design. What’s in a name? Die wisselende naamgeving gold ook voor de opleidingen zelf. Het begon met de opleidingen Informatica & Informatiekunde (I&I) en Vormgeving en Ontwerp van Interactie (VIA). I&I werd later opgesplitst in allemaal aparte opleidingen als Informatica (I), Bedrijfskundige Informatica (BI), Technische Informatica (TI), Informatiedienstverlening & -management (IDM) en Information Security Management (ISM). VIA werd Communication & Multimedia Design (CMD). Sinds enkele jaren zijn de opleidingen I, BI, TI, IDM en ISM weer gedegradeerd tot afstudeervarianten van de opleiding HBO-ICT. En zo blijven we, onderwijs eigen, maar steeds weer veranderen. Afgestudeerde studenten van welke opleiding of richting dan ook hebben allemaal een prachtig perspectief op topbanen in de ICT.

Tegenwoordig heet het THiNKFeST maar volgens mij was een van de voorlopers hiervan de conferentiecyclus ‘Het is hier (g)een school’. Dat begint in november 2003 met de conferentie ‘Uitstroom’ met 9 workshops, gevolgd door de conferentie ‘Instroom’ met 20 workshops in februari 2004 om te eindigen met de conferentie ‘Doorstroom’ in april 2004. De opvolger van de cyclus werd het tweedaagse De Haagse Bachelor onderwijsfestival in november 2004. Nu krijgen we jaarlijks, ook als XNetter, een aantrekkelijk perspectief aangeboden in het ThinkFest. Ik kom er als pensionado nog steeds heel graag.

 

 

 

Het laatste nieuws

Bekende oud-studenten HHs

Bekende oud-studenten HHs

We gaan in gesprek met bekende oud-studenten van De Haagse Hogeschool.

In deze eerste aflevering een goed gesprek met oud IT-student Jeroen Derwort, bekend van Online Soccer Manager (OSM).

Lees meer

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com