Sportcampus Zuiderpark: mooi, maar matig benut

door Ruben Kofman

Daar stonden we dan met 20 XNetters ons te vergapen aan het prachtige gebouw, dé Sportcampus Zuiderpark. John van den Berg leidde ons rond langs de prachtige voorzieningen die echter nog matig benut lijken. En de hoge ambities worden nog lang niet ten volle waargemaakt. Er is werk aan de winkel, maar aan lector Monique Berger en Bureau Sportmanager Tom Roovers zal het niet liggen: zij gaan ervoor.

Een letterlijk schitterend gebouw, op de plaats van het oude stadion van ADO: Sportcampus Zuiderpark. Op dinsdag 26 oktober schijnt de zon als ik het Zuiderpark binnen fiets en onontkoombaar geconfronteerd wordt met de rijke schakering aan kleuren van de prachtige lintgevel van de Sportcampus. Afhankelijk van de invalshoek kleurt de gevel van fel oranje tot kersenrood en is volledig in harmonie met de herfstkleuren van de bomen in het park.

Niet toevallig worden we als XNetters enthousiast ontvangen door juist Hans Tromp en John van den Berg. Als directeur van de faculteit Sportstudies was John van den Berg initiatiefnemer en drijvende kracht bij de totstandkoming van de Sportcampus. Hans Tromp was daarbij zijn rechter- en linkerhand.

Al in 2007 werden de eerste plannen gesmeed en ambities geformuleerd. Samen met de gemeente Den Haag en Vestia werden de Sportcampusplannen uitgewerkt tot een soort ‘Papendal aan zee’. Maar toen Vestia zich terug moest trekken vanwege de “Vestia-affaire’ sneuvelde een deel van de plannen, onder meer de ondergrondse parkeergarage en het campushotel. Parkeren is dus nu een probleem, zo ervaarden de XNetters aan den lijve.

Oud-collegevoorzitter Pim Breebaart is ook aanwezig en haalt met een lichte grijns herinneringen op aan de harde, maar succesvolle onderhandelingen die hij voerde met de gemeente Den Haag. Van de bouwkosten van rond de 75 miljoen euro nam de gemeente uiteindelijk bijna twee derde- en De Haagse bijna een derde voor zijn rekening. ROC Mondriaan nam deel voor een veel kleiner bedrag. 

John van den Berg is al enige tijd met pensioen als directeur Sportstudies, maar als voorzitter van de Adviesraad voor Sport van de gemeente Den Haag houdt hij zowaar kantoor in de Sportcampus. Hij kent het gebouw van binnen en buiten en leidt ons enthousiast langs de sportzalen. We starten in het Sportcafé dat grenst aan de imposante hal. In het midden van de hal is de centrale trap die leidt naar de verschillende sportzalen. We zien onder meer de gigantische beachvolleyzaal (residentie van Beachvolleyball Team NL) , de turnhal, de judozaal en de topsporthal waar wel 4000 bezoekers in passen. Opvallend is wel dat er geen enkele sporter te bekennen is.

Op naar het HHs-gedeelte, waar HALO en Sportkunde zitten. We zijn onder de indruk van de mooie vormgeving, het meubilair, de bibliotheek, de collegezalen en de werkruimtes. ‘Dat was in onze tijd wel anders’, wordt er gemompeld. Maar ook hier verbazing over het geringe aantal studenten en medewerkers. Slechts in een enkele collegezaal is activiteit en in de docentenwerkruimte tellen we twee medewerkers. Het maakt jammer genoeg een weinig dynamische en levendige indruk. 

Maar dat wordt anders als we het Sportlab bezoeken en lector Monique Berger van het lectoraat ‘Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport’ ons enthousiast vertelt over de ambities en activiteiten in het Sportlab. De sport- en beweegdeelname van mensen met een fysieke beperking verhogen is het belangrijkste doel dat onder andere met behulp van technologische innovaties bereikt moet worden. Rolstoelen verbeteren bijvoorbeeld van de olympische basketballdamesploeg, maar ook, in samenwerking met revalidatiecentrum Basalt, van de ‘gewone’ patiënt.  Melle van Dilgt, ook van het lectoraat, laat zien hoe het rolstoelgebruik vastgelegd en geanalyseerd wordt. Verder worden er allerlei activiteiten uitgevoerd, zoals het project ‘Beweegvriendelijk Zuiderpark’ en ‘Friends4Sports’, waar studenten gekoppeld worden aan beweegdeelnemers.

In de ‘Gymzaal van de Toekomst’ zien we hoe het bewegen wordt vastgelegd met behulp van zes camera-opstellingen en in een monitorruimte kan worden geanalyseerd. Imposant!

Ook Tom Roovers brengt het nodige enthousiasme teweeg. Hij bestiert Bureau Sport dat al jaren meer dan 40 projectteams (TeamPlayers) van studenten koppelt aan real life maatschappelijke praktijkopdrachten. Elk team bestaat uit ongeveer 6 studenten van de HALO, Sportkunde en (MBO-) Sport en Bewegen. Heel succesvol. Ook participeren er soms studenten van Voeding en Diëtetiek.
Heel graag zou Tom Roovers meer opleidingen willen laten deelnemen aan TeamPlayers, van Social Work bijvoorbeeld, maar tot zijn grote frustratie ziet hij dat zijn pogingen om dat voor elkaar te krijgen niet verder komen dan het stadium van goede bedoelingen.
Maar mooi…, één van de XNetters wil Tom Roovers ondersteunen bij een nieuwe poging.

En dan zijn we wel toe aan een sportieve borrel in het Sportcafé. Proosten op een leuke, eerste excursie van XNet.

Het laatste nieuws

Bekende oud-studenten HHs

Bekende oud-studenten HHs

We gaan in gesprek met bekende oud-studenten van De Haagse Hogeschool.

In deze eerste aflevering een goed gesprek met oud IT-student Jeroen Derwort, bekend van Online Soccer Manager (OSM).

Lees meer

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com