THiNK FeST 2022
door Cees van Diest
(1) Zouden er veel oud-collega’s zijn?
(2) Heb ik de goede workshops uitgekozen?
(3) Zal ik het naar mijn zin hebben?
Het is 3 november, buiten wordt ’t al licht en ben ik als XNetter vanuit Zeeland op weg naar De Haagse Hogeschool voor THiNKFeST. Wanneer ik de Brouwersdam (juist ja, van Concert at Sea) oprijd, kom ik net voor Scharendijke bij een wegblokkade; de weg is in beide richtingen afgesloten en zie ik in de verte veel oranje en blauwe knipperlichten. Foute boel! Gelukkig kan ik over de parallel lopende dijk doorrijden richting Oudorp. Later op het nieuws hoor ik dat er een dodelijk verkeersongeval heeft plaatsgevonden, waarbij een 32-jarige vrouw en haar hond zijn omgekomen. Ja, de N57 blijft een gevaarlijke tweebaansweg, maar wel een hele mooie route richting Zuid-Holland.
Om kwart over negen zit ik in het Atrium aan de koffie en ontmoet direct al twee collega’s uit Zoetermeer en volgen we daar de opening van THiNKFeST 2022 door het nieuwe lid van het CvB, Arend Hardorff. Bij binnenkomst kregen we een rood polsbandje om, goed voor toegang tot de lunch en die was prima met onder andere verse broden, verse jus en couscous.
Het keuzeprogramma voor deze dag was overweldigend. Ik had ervoor gekozen om geen onderwijsgerelateerde workshops te volgen, maar meer culturele zaken.
Onder leiding van Godelieve Kodde begon mijn programma met een bezoek aan het brugwachtershuisje van de Leeghwaterbrug. Daar konden we genieten van het uitzicht en luisteren naar de mooie verhalen van Ellis, onze alternatieve brugwachter. Zoals Ellis vertelde is de stichting brugwachtershuisjes bezig om het huisje te herbestemmen. Hoe bijzonder zou het zijn als De Haagse Hogeschool iets in/met deze huisjes zou kunnen doen. Ideeën? Kijk eens op https://www.brugwachtershuisjes.nl/.
Career writing was mijn volgende workshop o.l.v. Mijke Post. Career writing bestaat uit reflectieve, creatieve en expressieve schrijfoefeningen en die zijn bedoeld om jezelf beter te leren kennen. Het begon met het sparren met je buurmens om te vertellen over je voor- of achternaam. Dat was even om je gedachten ‘los’ te maken en deze door te geven. Daarna moest ieder voor zich een opkomende gedachte opschrijven en die nader schriftelijk verklaren. Mijn gedachte was: ‘waarom deze workshop schrijven in een muzieklokaal zonder ramen?’ Daarna nog een aantal oefeningen en de drie kwartier waren al voorbij. Ik schrijf zelf graag (columns) en dit was een welkome aanvulling op die behoefte en om dat steeds beter te doen.
Na de lunch samen met Simon Burgers op weg naar ‘de terugkeer’ een, achterafgezien, geweldige workshop van bijna drie uur over de terugkeer (= geen herhaling) wat een basisprincipe is in muziek, literatuur en film. We kregen inzicht dat terugkeer de belangrijkste bouwsteen is van de structuur van veel muziek. Dit werd geïllustreerd aan de hand van prachtige muziek van Schubert, Beethoven en andere grote componisten. Ook in veel verhalen uit de wereldliteratuur heeft terugkeer een cruciale betekenis. Welke rol dat is, werd duidelijke gemaakt aan de hand van werk van grote schrijvers. Speciale aandacht was er voor het grootste terugkeer-epos aller tijden, de Odyssee van Homerus. Ten slotte bekeken en bespraken we een aantal scenes uit klassieke films waarin het moment van terugkeer een dramatisch keerpunt vertegenwoordigt, zoals Once Upon a Time in the West en Ben-Hur. In het lokaal ook oud-CvB voorzitter Pim Breebaart (zie interview met Pim op XNet).
Rest ons een borrel en de prijzenparade. Een van de prijzen tijdens die parade is de Pim Breebaart Research Award. Daarmee wordt een team van HHs medewerkers (-en -studenten) beloond, die samen een onderzoeksproject hebben neergezet dat onderzoek-onderwijs-praktijk met elkaar verbindt. Voorkeur is een gemengd team van studenten, docenten, onderzoekers en lectoren (en vaste partners in het buitenland). Dit jaar ging die prijs naar The Food Boost Challenge – Faculteit Gezondheid, Voeding & Sport, Kenniscentrum Health Innovation, Machteld van Lieshout, Wendy Scholtes- Bos en Sanne de Vries
Tegen zes uur ga ik op de terugweg naar Noord-Beveland. Normaal een autoritje van nog geen anderhalf uur, maar de drukste avondspits van het jaar met een vollopende Keteltunnel zorgen ervoor dat ik pas na tweeënhalf uur thuis ben. Wat een rampweg is dat deel van de A4, zeg. Maar, het was volop de moeite waard om een dagje het uiterst rustige Zeeland te verruilen voor het drukke en overvolle Zuid-Holland, want ik heb (1) veel oud-collega’s ontmoet en gesproken, (2) de juiste workshops gekozen en (3) ik heb het vreselijk naar mijn zin gehad.
Complimenten aan de organisatie en de workshopaanbieders op THiNKFeST 2022. Bravo!
Bekijk een impressie van de dag via: https://www.youtube.com/watch?v=t5cU7N8wMb4