Het X-Woord

Column door Alie Horden

Geboren en getogen in een zij-arm van de Biblebelt leerde ik dat Het Woord maar één ding betekende: God’s woord, vastgelegd in de bijbel,

maar wie is toch begonnen om diverse onderwerpen niet voluit te zeggen, maar te spreken van het X-Woord? In een actualiteitenrubriek hoorde ik tijdens de boerenacties de verslaggever zeggen dat het S-woord de politieke discussie beheerst. Hij bleek het over Stikstof te hebben…

De eerste keer dat ik zelf met zo’n Woord te maken kreeg was toen ik mijn moeder tegen de linker buurvrouw hoorde fluisteren over de rechter buurman: Hij heeft K.  Ik vond dat heel spannend klinken en constateerde dat volwassenen zo hun eigen geheimen hadden. Dit K-woord is lang in gebruik gebleven voordat iemand gewoon kon zeggen: ik heb Kanker.

Inmiddels lijkt het een gewoonte te zijn geworden om te pas en te onpas een blijkbaar beladen woord terug te brengen tot één letter. Als je over sex wilt praten in de aanwezigheid van een kleuter begrijp ik nog wel dat het N-woord niet voluit wordt genoemd zoals dat ook gebeurt in een TV-serie over Autisme waar men in de omgeving van het betreffende kind het A-woord niet noemt.

Maar waarom spreken over het B-woord als het over belastingheffing gaat? Alsof we er daardoor onderuit komen.

De voetbalclub IJsselmeervogels voert binnen de vereniging een campagne, genaamd het P-woord, dat verwijst naar Plezier in het voetballen. Echt, ik verzin het niet.

Op ons eigen ministerie van OCW circuleert het L-woord waarmee wordt gewezen op de denigrerende classificatie van Laagopgeleiden zoals loodgieters en auto-monteurs.
Ze zoeken nog steeds naar een ander woord……

Een columnist schrijft over spiritualisme en constateert dat het S-woord bij veel mensen zwaar op de maag ligt…

Een landelijk dagblad plaatst een interessant artikel over gender gerelateerd geweld onder de titel: Het G-woord.

 Inmiddels is het gehele alfabet al op deze wijze gebruikt en ontstaat verwarring of we bij het M-woord, Marokkanen bedoelen of gewoon Marktwerking. Beide komen namelijk voor. 

Natuurlijk duikt in deze Corona-periode al overal het  C-woord op, blijkbaar is dit niet tegen te houden. Of wel? Ik heb voor u een nieuw V-woord, niet Vlees of Veganisme maar Voluit benoemen!

Het laatste nieuws

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com