In Memoriam Jan van Dijk

 Memoriam Jan van Dijk lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool tussen 1987 en 1999.

Door Hans Tromp

In september 1987 werd ik ‘van hogerhand’ gebeld of ik het eerste strategisch plan van de Haagse Hogeschool wilde schrijven. Ik zocht snel op wat dat woord betekende en fietste naar de Torenstraat om daar met Jan van Dijk eens oriënterend over te spreken. Ik had hem nog nooit gezien en was onder de indruk van zijn verschijning: een grote man, enigszins achteroverzittend, sigaar, vriendelijke ogen en bedachtzaam formulerend. Zo bedachtzaam dat ik soms moeite moest doen om mijn gedachten erbij te houden. Het viel mij op dat hij echt naar mij luisterde en toen ik eenmaal een beetje aan de slag was ook veel vrijheid gunde. Dat maakte me aanvankelijk onzeker, maar na verloop van tijd leerde ik dat hij zeer scherp was in zijn oordeel over de stukken die ik schreef en  altijd positief kritisch.

Jan had een formidabel geheugen, wist altijd precies wat iemand ooit gezegd had en wat er werkelijk in een beleidsstuk stond. Hij nam niet direct als eerste het woord, maar als hij sprak werd er geluisterd en hij kon volhardend zijn in zijn standpunt.

Hij had werkelijk belangstelling voor de mensen met wie hij werkte. We hadden het vaak over zijn Gijs en Sjoerd en mijn Klaas. Enige onmatigheid kan ik hem niet ontzeggen, maar daar leden wij in die tijd allemaal aan.

Voor Jan waren dat de vlabroodjes, sigaren en bier. Kortom een kostelijk en zeer aimabel mens.

Ter herinnering aan Jan van Dijk heb ik hieronder wat fragmenten verzameld uit eerder gepubliceerde bijdragen voor onze website zie Home – Xnet (xnethhs.nl)

Fragment uit ‘Meegemaakt: In the midnight hour’

Van Jean Jaminon voor XNET:                                                             

Meegemaakt: In the midnight hour – Xnet (xnethhs.nl)

Opgetekend uit de mond van Henk Vredeling tijdens een gesprek in de kroeg: na het weekend zou bekend worden wie van de hbo-directeuren het derde collegelid zou worden. Volgens Vredeling was er maar één die geschikt was om in dat college plaats te nemen. Die had kijk op de zaak, kon een agenda voeren, wist hoe je moet vergaderen, had overzicht en was ook de enige die niet bezig was om permanent (en dat herinner ik mij nog woordelijk) ‘een standbeeld voor zichzelf op te richten’. (…)

De gezelschapsdame wierp nog tegen dat hij wellicht weinig te kiezen had. Nee, dat was niet het geval, er waren nog enkele kandidaten uit dat grote gezelschap op gepaste afstand, maar deze man was een uitstekende kandidaat. En zich met een zekere gestrengheid in the midnight hour  tot mij wendend: ‘mits jij daarover kunt zwijgen heb ik toch geen woord te veel gezegd over Jan van Dijk?’.

 

Albertjan Peters in de rubriek ‘Meegemaakt’ voor XNET

Meegemaakt: Sint Albertjan Peters – Xnet (xnethhs.nl)

“Vanzelfsprekend heb ik heel goede herinneringen aan de Haagse Hogeschool en de samenwerking met Jan van Dijk. Ik werkte er van 1987-1994 als Voorzitter van het College van Bestuur. Het was voor mij, en vele anderen, een boeiende pionierstijd. We hebben toen de grondslag gelegd voor een belangrijke hbo-instelling in Den Haag.

(…)

Ondanks dat het bestuurlijk soms spannende tijden waren herinner ik me toch vooral de vele feestelijke gebeurtenissen, de vrijdagmiddagborrels en de goede onderlinge contacten op het centrale bureau aan het Couperusplein. Successen en plezier in je werk moet je vieren en dat deden we dan ook! Hier een foto van het College van Bestuur, op Sinterklaasdag (1992) vermomd als Kerstman, St.Nicolaas en Paashaas.( v.l.n.r. Peters, Van Dijk, Vijlbrief)  Het jaar ervoor zijn we nog als drie Sinterklazen opgetreden.”

Fragmenten uit een gesprek met Jan van Dijk uit ‘Haagse Pioniers’ ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van de Haagse Hogeschool

“Fuseren in Den Haag? Joh, probeer het maar. We zien het wel” – Xnet (xnethhs.nl)

Eind jaren 70 van de vorige eeuw was er de ministeriële intentie om instituten voor het hoger onderwijs in Nederland samen te voegen.

De gemeente Den Haag nam het initiatief voor samenwerking in en rond Den Haag met een regionaal HBO-platform. In juni 1985 is toen een projectgroep ingesteld door de gemeente om e.e.a. voor de fusie voor te bereiden. Voorzitter was Henk Vredeling, oud minister van Defensie. In april 1986 werd het eindrapport van deze projectgroep aangeboden aan de samenwerkende besturen van de HBO-instellingen. Om een versnelling in het proces te krijgen is toen een Coördinatieteam gevormd en daar komt Jan van Dijk goed in beeld als lid van dat 4-koppige team.

Jan, hoe kwam je bij De Haagse Hogeschool terecht?

Jan: Via via vernam ik dat men bij de Haagse Sociale Academie in Den Haag een directeur zocht en ik ben daar in 1976 begonnen. Vanuit die rol ben ik betrokken geraakt bij de fusiebesprekingen in Den Haag en uiteindelijk ben ik door Henk Vredeling gevraagd om lid te worden van het Coördinatieteam. Ik vond dat een grote eer en heb me vanaf het begin ingezet om dit proces te doen slagen. De samenwerking in dit team en met de diverse directeuren van de instellingen is eigenlijk altijd wel goed verlopen. Natuurlijk met diverse hobbels, maar het doel was duidelijk en werd algemeen gedeeld.

Aan het begin van het hele fusieproces was men (…)niet erg enthousiast. Het vertrouwen in de andere deelnemende instellingen was niet groot. Ik ben toen echter wel vrijgesteld van mijn taken als directeur met daarbij de opmerking: “Fuseren in Den Haag? Joh, probeer het maar. We zien het wel”.

Wat heb je voor herinneringen aan het fusieproces?

Met name de grote welwillendheid die er was om in Den Haag iets moois neer te zetten. Velen waren overtuigd van het nut van een grote HBO-instelling. Men zag mogelijkheden voor samenwerking met andere studie-disciplines en ondersteunende diensten, maar zeker het nieuwe gebouw dat er zou kunnen komen was aantrekkelijk.

Wat staat je nog bij als lid van het College van Bestuur (CvB)?

Per 1 september 1987 werden Ans v.d. Berg (ex-wethouder voor de VVD) en ik benoemd als CvB-lid. Een maand later werd Alberjan Peters (ex-directeur huisvesting VO van het ministerie Onderwijs & Wetenschappen) als voorzitter van het College van Bestuur benoemd. Dat was het eerste CvB van de Haagse Hogeschool. Het was de wens om een lid van het Coördinatieteam in het CvB te benoemen en het was voor mij een hele eer dat ik dat mocht zijn. In mijn portefeuille zaten o.a. onderwijs, studentzaken, personeel en facilitaire zaken. Een mooi pakket vond ik dat. Wat mij ook altijd is bijgebleven is het goede contact tussen CvB en Hogeschoolraad (=medezeggenschap). Alles was bespreekbaar en er werd goed naar elkaars standpunten geluisterd. De eerste tijd huisde het CvB in de Torenstraat en later op het Louis Couperusplein (in het gebouw van de Intersector Informatica). We hadden daar de ondersteuning van het Centraal Bureau Hogeschool (CBH) en dat was een hele leuke tijd. Bijzonder was ook wel dat wij toen al aan bedrijfsfitness deden. Iedere vrijdag gingen we met een clubje naar de Laan van Poot om daar sportief bezig te zijn.

Wat betekent de Unilocatie als gebouw voor je?

Eerlijk gezegd ken ik het gebouw niet goed. Het hele bouwproces is begeleid door Albert-Jan Peters en ik heb in die periode slechts de hoofdlijnen gevolgd. Wel heb ik vaak gesproken met de architecten van Atelier PRO over de wensen van en de (on-)mogelijkheden voor de hogeschool.

Waar ik me wel mee bemoeid heb is de kunst in het gebouw. Ik was voorzitter van de kunstcommissie en met de toenmalig adviseur kunst, Jurriaan van Kranendonk, hebben we met veel genoegen een behoorlijk bedrag aan kunstwerken de hogeschool binnen gehaald. De vele unieke foto´s in het gebouw en de bekende vaas voor de ingang zijn slechts enkele voorbeelden.

Jan van Dijk

Deze week bereikte ons het bericht dat voormalig CvB-lid Jan van Dijk op 29 januari op 76-jarige leeftijd is overleden. Jan van Dijk was vanaf het begin een enthousiast lid van X-net. Hans Tromp schreef een In Memoriam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste nieuws

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.