Maidenspeech Minnemann

door Ruben Kofman

De netbenoemde collegevoorzitter Elisabeth Minnemann hield tijdens de jaaropening haar maidenspeech. De driehoek onderwijs, onderzoek en arbeidsmarkt, innovatie van onderwijs, en een goede samenwerking, m.n. binnen de hogeschool, zijn haar speerpunten.

Het is even wennen wanneer je luistert naar Minnemann, maar al snel wordt duidelijk waarom: ze groeide op in Duitsland en dat verklaart haar accent. Direct al benadrukt Minnemann waarom haar achtergrond een voordeel is in deze functie: ze is net als De HHs internationaal georiënteerd met een Duitse moeder, een Portugese vader en een Nederlandse echtgenoot die haar meevoerde naar Den Haag. Verder werkte Minnemann ook nog een aantal jaren in Maleisië.

Ze toont zich verguld met haar nieuwe baan, leiding geven aan De Haagse Hogeschool. Ze werkte ooit bij de gemeente Den Haag en keek toen al met bewondering naar de hogeschool, die volgens haar een belangrijke rol speelt als emancipatiemotor en het opleiden van wereldburgers. Minnemann beschouwt de HHs als een mooie, grootstedelijke kennisinstelling in de meest internationale stad van Nederland, een stad van vrede, recht en veiligheid.

De HHs heeft zo haar hart gestolen, maar ook in haar hoofd ziet ze een prachtige uitdaging voor de toekomst. Ze benadrukt een aantal keren de driehoek onderwijs, onderzoek en praktijk die met elkaar in dialoog moeten zijn. Netwerken spelen een belangrijk rol en daarbij ziet Minnemann een cruciale rol voor de alumni. Een levenslange relatie met studenten die in de praktijk werken en terugkomen bij De Haagse om zich verder professioneel te ontwikkelen, ziet ze als ideaal.

Vernieuwing van onderwijs is essentieel, zowel wat betreft het curriculum als de onderwijsvormen.  De afgelopen maanden gaven daaraan al een boost, maar er is nog veel te leren. Enerzijds door het benutten van studentdata en anderzijds door innovatieve collega’s de ruimte te geven om ideeën te ontwikkelen en uit te voeren. Minnemann roept medewerkers op om innovatieve ideeën ‘bottom up’ bij haar aan te dragen.

Als laatste benoemt Minnemann onder de noemer samenwerken, het concept  ‘strategic alignment’. De doelen van de hogeschool moeten bekend zijn en worden gedeeld. Medewerkers moet weten wat hun rol en bijdrage zijn bij het bereiken van die doelen.

Minnemann nodigt tenslotte iedereen uit om kennis met haar te maken, ze wil graag weten wat er allemaal al gebeurt en hoe er wordt samen gewerkt. Er worden kennismakingsbijeenkomsten georganiseerd waarop iedereen kan intekenen.

Iedereen, ook de XNet-leden?

Ook de speech van Elisabeth Minnemann zien? Kijk hier naar het filmpje van de opening hogeschooljaar en scroll door naar 26.40.

Het laatste nieuws

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com