Oud-CvB-lid Freek Vijlbrief overleden

In memoriam Freek Vijlbrief 
Dordrecht, 30 november 1938 – Schiedam, 2 februari 2021.

Recent is Freek Vijlbrief overleden. Freek was van 1990 tot 1999 lid van het College van Bestuur van de Haagse Hogeschool. Ondergetekende collega’s hebben op diverse momenten nauw met Freek samengewerkt.

Freek studeerde marketing en economie aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft bijna 20 jaar bij Unilever gewerkt. Vervolgens werd hij algemeen directeur van de Hogere Economische School “J. van Zwijndregt“ in Den Haag.
Hij vertegenwoordigde in de jaren tachtig van de vorige eeuw de HES in het overleg tussen de HBO-instellingen binnen de Haagse regio. Hij was vervolgens lid van het coördinatieteam dat de fusie van 14 hogescholen voorbereidde en hij leidde de economische hogeschool de fusie in tot de Haagse Hogeschool.

De eerste jaren na de fusie was Freek Algemeen Directeur van de sector Economie. In 1990 werd hij in het College van Bestuur benoemd met de portefeuille Financiën en Beheer. Daarmee werd hij ook medeverantwoordelijk voor de financiële kant van de nieuwbouw op Laakhaven, die duurde van 1990 tot 1996. Deze nieuwbouw van het toendertijd grootste onderwijsgebouw van Nederland was bestuurlijk zeer complex en kende een aanzienlijk financieel risico.

Wij leerden Freek kennen als een collega die altijd het uiteindelijke doel voor ogen hield en vertrouwen uitstraalde naar zijn collega’s en medewerkers over onze eigen kracht  om oplossingen te zoeken bij grote tussentijdse vraagstukken. Hij heeft er aan bijgedragen om dit unieke onderwijsgebouw tot een succes te maken. Freek was recht door zee en loyaal naar zijn collega’s en organisatie. In het College van Bestuur kon je op hem bouwen. Nooit lang van stof. Meedenkend. Afspraak was afspraak. Je kon merken dat hij beroepsofficier bij de Landmacht was geweest. Nog in zijn tijd als collegelid trad hij op als reserve-officier.

Freek besloot in 1999 gebruik te maken van de toenmalige regeling om voor zijn 65ste te stoppen. Freek was een heel sportief persoon, hij liep in de periode dat hij bij de Haagse Hogeschool werkte meer dan 50 marathons. Na zijn pensionering wilde hij vooral met zijn vrouw Koosje, kinderen en kleinkinderen genieten en, zo vertrouwde hij ons toe, genieten van de tochten op zijn mountainbike. Enige jaren terug hoorden we dat Freek kampte met dementie, dat was heel pijnlijk. Wij kennen Freek als de collega die we vroeger juist zo helder en to-the-point hoorden praten over ingewikkelde afwegingen. Wij herinneren ons Freek als een bijzonder plezierige en waardevolle collega. 

Pim Breebaart, voormalig voorzitter College van Bestuur
Jan van Dijk, voormalig lid College van Bestuur
Albertjan Peters, voormalig voorzitter College van Bestuur

 

 

Het laatste nieuws

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.