Column ‘Reünie’

Column | Nieuws

door Hans Tromp

We waren dik in de dertig en uiteindelijk toch nog goed terechtgekomen. Mijn broer was net dokter geworden en ik had na elf jaar avondonderwijs zelfs nog een universitaire graad en mooie betrekking op een hogeschool bij elkaar gesprokkeld. Dus op naar de reünie van de middelbare school te Alkmaar. Wat was er te verliezen.

Na enig dolen door de gangen stonden wij ineens voor de ergste deur die er was:’ De Lerarenkamer’. De deur waar je eindeloos moest wachten op je onvermijdelijke executie. Nooit had hij zo wijd opengestaan. Ik wilde niet naar binnen, maar ik móest.

Plots stond  ik oog in oog met Schuhmacher, de leraar Duits. Zijn kop was een karikatuur van zichzelf geworden. Hij kwam op me af en zei met de geveinsde belangstelling van een oud-leraar: ’Wie ben jíj ook alweer?’ Natuurlijk in de hoop  zijn schofterigheid van vroeger in één klap goed te maken. 

‘Ik ben Hans Tromp’ en riedelde mijn loopbaansuccesjes af met de toevoeging dat ik zelf ook nog leraar was geweest. ‘So, So! Herr Lehrer!’ zei hij en klakte zijn hakken tegen elkaar. ‘Wer besteht, wird erfolgreich… , am Ende. Eén en al afgunst en haat. Ik salueerde, draaide me om en beleefde opnieuw ons  ‘na-oorlogs verzet’ tegen het vak Duits!

In de hoek zat de ietwat verschrompelde juffrouw Serpent van Latijn. Nog kleiner dan vroeger. Het secreet dat mij eindeloze reeksen betekenisloze woorden liet leren en na een onverwachte overhoring, mij met samengeknepen ogen en  venijnig genoegen, een 2 toe lispelde.

Ze zat naast Den Boer van Geschiedenis. Hij was heimelijk verliefd op mijn moeder, maar die moest hem niet. Vandaar dat hij alle Trompen uit ons gezin sarde en in de klas openlijk voor lul zette.

‘Zullen we hier maar weggaan?’ zei mijn broer, ‘Alles komt weer terug, Ik word er onpasselijk van’. ‘Ja, Ik ook’, antwoordde ik, ‘maar misschien moeten we alsnog een daad stellen!’

Daags na de reünie stond het volgende  bericht in het Noord-Holland Dagblad:

Dramatische afloop van reünie ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van het RK Petrus Canisius College te Alkmaar.

De feestelijke bijeenkomst van het 75 jarig bestaan van het Petrus Canisius College te Alkmaar kende een dramatische afloop. Op zondagochtend trof de conciërge bij het opruimen van het schoolgebouw aan de Bleekerskade 2 de stoffelijk overschotten aan van drie oud-leraren, die op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen. Het ontzielde lichaam van Dhr. Schumacher, leraar Duits sinds 1969, werd in het docententoilet gevonden. Men vermoedt verstikking in braaksel, na overmatig alcoholgebruik. Mejuffrouw Serpent en dhr. Den Boer, die beide meer dan 40 jaar aan de school dienden, werden in de koelruimte van de kantinekeuken ontkleed aangetroffen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en vraagt iedereen die op de reünie aanwezig was en iets is opgevallen is aan het gedrag van genoemde oud-docenten, of mensen die in hun nabijheid aanwezig waren, contact op te nemen met de recherche van het Politiebureau te Alkmaar.

Het Curatorium van het Petrus Canisius College verklaart  geschokt te zijn over de dramatische afloop van  de reünie, die zo’n gemoedelijk en feestelijk karakter had.

Zij spreekt haar medeleven uit met de familie en oud-leerlingen van de slachtoffers.

Reageren?
hans.tromp@ziggo.nl

Het laatste nieuws

Steun de student!

Steun de student!

Het CvB vraagt medewerkers (ook XNetters) om bij te dragen aan het noodfonds voor studenten die in de financiële problemen komen. In dit coronatijdperk hard nodig!
Lees meer

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com