HomP-3: Flicr op..

Column

Flickr op…

door Hans Tromp

Daar begon het mee! (…) ‘op de Haagse Mart’, schreven mijn leerlingen van de MTS toen ik een dictee gaf over abrikozen en appelbeignets. Toen ik vroeg waarom ze dat zo schreven, kreeg ik terug: ‘zo staat het op het bord bij de Haagse Markt.’ Had een of andere suffe ambtenaar in het IJspaleis bedacht. Geen Hagenees in ieder geval.

’Maar zeggen jullie dat ook zo?’

‘Nee wij zeggen: Haegse maggek’

Maar het kan erger: Marqt, Vondelparc, Copiesjop en de bakker heet nu Bakr.

Bijna elke sterreclame hoor je wel zo’n verhaspelde bedrijfsnaam. Leggen ze ook nog even uit hoe je die verkeerd moet schrijven.

Proberen wij uit alle macht onze studenten een juiste spelling bij te brengen, gaat zo’n als terrorist vermomde reclamelul ’Zeg maar Tejo’, op zijn loungebank van steigerhout iets hipsterigs zitten verzinnen.

Komt ie met ‘te gekke vondsten’ om de pas ontluikende CEO’s (spreek uit: siejiejoo’s) er van te overtuigen dat alles anders moet, dus ook de naam van hun start-ups.

‘De Q… de Q moet erin’ ijlt hij, omdat hij met zijn doorgesnoven kop nooit verder komt dan de eerste letter op zijn qwertylaptoptoetsenbord.

Qurrent! Qredit, Fabrique, BAQ-fiets, Fonq, Banq en de kapper heet: Qnipp.

En wij maar zwoegen om onze studenten de juiste woordbeelden bij te brengen.

Flickr op!

Ineens denk ik aan mijn trouwe hulp Tilly, die niet verder mocht leren dan de lagere school. Nooit zag ik enige spelfout in haar vriendelijke afscheidsbriefjes, als het werk weer gedaan was.

Zelden kwam er schuttingtaal uit haar mond, maar als ze erg verontwaardigd over iets was, zei ze: ’Dat is kut met dt!’.

‘Nou Til’, als oud-leraar Nederlands zou ik zeggen: ‘Kudt is voortaan Qut!’

 

Het laatste nieuws

Steun de student!

Steun de student!

Het CvB vraagt medewerkers (ook XNetters) om bij te dragen aan het noodfonds voor studenten die in de financiële problemen komen. In dit coronatijdperk hard nodig!
Lees meer

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com