Sportcampus Zuiderpark, sportparel in Den Haag

Nieuws | Onderwijs

Toen John van den Berg, destijds academiedirecteur Sportstudies, rond 2006 hoorde dat ADO Den Haag uit het Zuiderpark ging vertrekken, zag hij direct een kans voor een topsportcentrum (‘Papendal achter de duinen’) waar sport en bewegen, onderwijs en onderzoek een geweldige combinatie zouden kunnen vormen. De accommodatie aan de Laan van Poot had zijn beste tijd gehad en werd te klein. De gemeente Den Haag had behoefte aan een spraakmakende accommodatie waar top- en breedtesport samen konden komen. Eén en één is twee, maar er bleken zelfs meer belangstellenden: Vestia, ROC Mondriaan en diverse sportfaciliterende partijen.

De Gemeente Den Haag had nog een belang: de wijken rondom het Zuiderpark (Den Haag Zuidwest) hadden een impuls nodig en er waren zogeheten Krachtwijkgelden beschikbaar. Zo ontstond een prachtig plan voor een multifunctioneel sport- en onderwijscentrum met onderliggende parkeergarage en een sporthotel. Helaas moest Vestia afhaken wegens financiële perikelen en werd het ontwerp onder meer ontdaan van de parkeergarage en hotelfunctie. 

Architectenbureau Faulkner Browns uit Newcastle, ontwierp een schitterend gebouw dat medio 2017 werd geopend. De sportopleidingen HALO, Sportkunde en Lifestyle, Sport en Bewegen (Mondriaan) trokken er in de zomer van 2017 in. Uiteindelijk investeerde de Gemeente Den Haag zo’n 50 miljoen euro, de HHs 21 miljoen en ROC Mondriaan 3 miljoen. 

Het is een prachtig gebouw en inmiddels bekroond met diverse architectuurprijzen. Maar het werkt ook zoals het bedoeld is. De HHs heeft onder meer een ‘Gymzaal van de Toekomst’ en een SportLab. Het lectoraat Impact on Sport onderzoekt de waarde van sport in de omliggende wijken. En vanuit het Bureau-Sport en ‘Teamplayers’ organiseren studenten allerlei sport- en beweegactiviteiten binnen Den Haag en omgeving.

Op het gebied van sport vinden er belangrijke topsportevenementen plaats, zoals de Fedcup (tennis), WK Beachvolleybal , WK Judo en binnenkort de Invictusgames. De HHs organiseerde de HBO-Fietstocht 2018 vanuit de Sportcampus. Daarnaast heeft het Beachvolleybal Team Nederland haar trainingsfaciliteiten in de Sportcampus. 

Dat John van den Berg zijn idee verwezenlijkt ziet, maakt hem apetrots natuurlijk. Dat gaan we t.z.t. merken als hij ons op de Sportcampus rondleidt! Dan bezoeken we ook het Sportlab en de Gymzaal van de Toekomst met een toelichting van Michiel Krijger en vertelt Tom Roovers wat de activiteiten van het Bureau-Sport en Teamplayers zijn. 

Zie ook:  HNieuws en Volkskrant over Sportcampus Zuiderpark, of de imposante time-lapse van de bouw. 

Het laatste nieuws

Steun de student!

Steun de student!

Het CvB vraagt medewerkers (ook XNetters) om bij te dragen aan het noodfonds voor studenten die in de financiële problemen komen. In dit coronatijdperk hard nodig!
Lees meer

Doe mee met XNet

Wil je nog zinvolle activiteiten ondernemen? Of mis je de dynamiek van het onderwijs en de hogeschool, én de sociale contacten? Met het opzetten van een netwerk oud-medewerkers willen we daar iets aan doen. Draag bij aan XNet.

Het laatste nieuws

Contact informatie

xnethhs@gmail.com